Actueel
De Maartaanvulling!
De Maartaanvulling is binnen! Deze mededeling is zoals gewoonlijk een aanvulling op de Septembermededeling voor de eindexamens 2017.Ga naar www.examenblad.nl en bekijk alle inhoudelijke informatie die bij de publicatie van deze Maartaanvulling is toegevoegd. Alles wat hierin blauw is gemarkeerd is toegevoegd en/of gewijzigd.De Maartaanvulling
Leerlijn geschiedenis Primair Onderwijs
De leerlijnen van geschiedenis in het primair onderwijs zijn hetzelfde bij alle niveau’s aangezien het niveau nog bepaalt moet worden. Hierbij richt het zich op de basis van de tien tijdvakken aan de hand van drie kerndoelen die hieronder staan beschreven.
Kerndoel 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
Kerndoel 52: De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van de volgende tijdvakken: jagers en boeren; Grieken en Romeinen; monniken en ridders; steden en staten; ontdekkers en hervormers; regenten en vorsten; pruiken en revoluties; burgers en stoommachines; wereldoorlogen en holocaust; televisie en computer. De vensters van de canon van Nederland dienen als uitgangspunt ter illustratie van de tijdvakken.
Kerndoel 53: De leerlingen leren over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.
Kenmerkende aspecten
De tien tijdvakken van het geschiedenisonderwijs in Nederland bestaan uit 49 kenmerkende aspecten. Elk tijdvak heeft een aantal kenmerkende aspecten die de leerlingen aan het eind van elke tijdvak moeten weten. Daarbij is wel een verschil in niveau aangebracht binnen de kenmerkende aspecten over wat de leerlingen moeten weten.
Ga naar onderstaande link om de kenmerkende aspecten in te zien.
Veelgestelde vragen
Histoschool heeft een pagina met veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden over diverse onderwerpen zoals examenvragen. Ga naar onderstaande link om antwoord te vinden op jou vraag.
Tijdschriften
Historia
Tijdschrift over vele diverse onderwerpen uit de geschiedenis. Vaak in korte bondige stukken geschreven met pakkende titels. Leest dan ook makkelijk weg en behandeld vele onderwerpen. Echter zijn de onderwerpen nooit heel erg uitgebreid en is de historische diepgang dan ook wat beperkt. Voor iedereen die geschiedenis gewoon leuk vind en het leuk vind om daarover soms iets te lezen is dit tijdschrift zeker een aanrader!
Geschiedenis Magazine
Tijdschrift met zowel korte als uitgebreidere onderwerpen uit de geschiedenis.
http://www.geschiedenismagazine.nl/
Historisch Nieuwsblad
Het historisch Nieuwsblad is voor de wat meer serieuze historici. Bekende historici als Maarten van Rossum schrijven hierin columns over diverse onderwerpen en zijn wat meer gericht op actuele onderwerpen. Voor de echte fanatieke geschiedenis fanaat is dit blad dan ook zeker een aanrader!
https://www.historischnieuwsblad.nl/index.html
Alles over geschiedenis
https://www.allesovergeschiedenis.com/
Archeologie Magazine
https://archeologieonline.nl/magazine
G-Geschiedenis
Methodes
Binnen het geschiedenisonderwijs zijn diverse lesmethodes die gebruikt kunnen worden. Klik op onderstaande link om hier meer informatie over te vinden.
Boeken over geschiedenis in het onderwijs
Links
www.examenblad.nl
Officiële website over de centrale examens. Hier kun je alle informatie vinden over het huidigen examenjaar met actuele mededelingen, voorschriften, examenrooster etc.
www.entoen.nu
Online geschiedenismagazine met vele leuke artikelen, foto’s en video’s.
www.historiek.net
Website bedoeld voor alle geïnteresseerden in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en in het bijzonder voor leerlingen en docenten in midden- en bovenbouw basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs.